Nieuwjaarsduik 2024

Het is vandaag  de 26e keer dat de Nieuwjaarsduik Westenschouwen haar nieuwjaarsfeestje op het strand vierde, èn er waren veel, héél veel feestgangers! Geschat aantal….  1200 duikers !  Jong en oud was van de partij! Met een donkere lucht waar de zon mooi doorheen brak, die het strand haar mooie kleur gaf. En aan het einde van het strand lag een woeste zee - op deze plek waagden vandaag  heel veel duikers, onze bikkels,  de tocht naar het koude water. Terwijl zij het water inrenden, werden zij toegejuicht door vele, vele toeschouwers. Duikers vanuit heel Nederland en ver daarbuiten hebben het aangedurfd om vandaag naar Westenschouwen af te reizen, om daar uitgedost met zwemkleding de duik te wagen. De één was meer in zwemstijl, de ander was uitgedost met een feestelijk pak - de oranje zee van mutsen verraadde dat de Nieuwjaarsduik een groot succes was! Met een zon die voorzichtig doorbrak, schrijven we een watertemperatuur van ongeveer 6 graden koud (enkele cm voor de kenners) en een buitentemperatuur van 9 graden - ideale omstandigheden waar niemand zich door liet weerhouden om een frisse duik in de Noordzee te houden. De bikkels hielden zich moedig staande, het  was ver lopen om een echte duik te nemen maar fier werd het water 'geproefd'. De één waste zijn voeten, de ander ging kopje onder en een enkeling waagde het een rondje te zwemmen. Na de heldendaad deed iedereen, goed ingepakt, zich tegoed aan een heerlijke kop snert! De toejuichingen en het applaus waren verdiend!

Duikers, toeschouwers... bedankt voor jullie aanwezigheid en heldenmoed. Jullie hebben de bikkelfactor weer voor een jaartje 'gesaved'. Een diepe buiging voor jullie en vooral een woord van dank! Jullie waren geweldig! Jullie enthousiasme en het plezier dat jullie met je meebrachten, de dweilband voor de gezelligheid die klonk op het strand, de levensredders die massaal aanwezig waren op het strand. Iedereen.... vrijwilligers, strandopbouwers, soepscheppers, sponsoren... allemaal bedankt! Want, zonder heen geen duik!

Het strand is weer vrij van mutsen - die hangen te drogen om volgend jaar op 1 januari 2025 opnieuw gebruikt te kunnen worden. Want ook dan zal om 15.00 uur het startschot klinken. Onze organisatie staat er volgend jaar weer. Samen maken we er weer een prachtig fris begin van!
Kun je niet zolang wachten? Start dan in Juni met de trainingen. Dat zijn mooie tijden om dagelijks te trainen !  Westenschouwen is op alle dagen van het jaar mooi !!

njd 2024 breed

 

Beste Duikers !

We lopen keurig op schema met de organisatie van de Nieuwjaarsduik Westenschouwen. De duik met de meeste deelnemers in het Zeeuwse gedeelte van de Noordzee neemt ieder jaar grotere vormen aan. De vorige editie was een knaller. Zoveel duikers hadden we nog niet eerder gehad.
We zijn op jullie berekend. De soep zal op tijd in de kramen zijn, er is voor iedere duiker een ijsmuts.
Wij zullen jullie op de hoogte houden via onze website en via sociaal media.
Heb je nog niet eerder meegedaan?  Lees dan op deze site wat je kunt verwachten ! Al je vrienden en vriendinnen zijn op 1 januari hier op het strand om je een gelukkig en gezond en uiteraard een fris en schoon nieuwjaar te wensen.

Uiteraard wordt de duik gehouden op 1 januari 2024 om precies 15.00h !

Maak vast tijd vrij !!  Tot 1 januari !!

De organisatie.

 website poster


Vele duikers

Zondag 1 januari 2023 - Vandaag was je ‘op het jubileumfeestje’ één van de vele duikers, geheel in stijl gekleed om met heldenmoed een stijlvolle duik te maken – nadat om 15.00 uur het startschot klonk dook groot en klein het ‘zes komma acht graden warme’ water van de Noordzee in. Ook deze 25e duik was een duik zoals een duik hoort te zijn… nat in het water, droog op het land!  Het zonnetje was zuinig genoeg de temperatuur zo laag te laten, dat je je bedacht dat de zomer nog ver weg is. Even voor drieën begon de menigte met de oranje mutsen zich warm te springen om na het startschot in beweging te komen naar het water, dat hier op hen wachtte. Na een heel lange tocht over het strand, langs het publiek én tegen de wind in, liep ‘de menigte’ het water in, dat daar op hen wachtte. Als ware bikkels haakten jullie niet af maar gingen door tot, zelfs tot kopje onder in het ‘bibberkoude water’. Het cordon van duizenden enthousiaste toeschouwers en vele kijkers zorgde ervoor dat het opnieuw een heldendaad was.
WhatsApp_Image_2023-01-01_at_19.15.42.jpeg

Bedankt voor jullie deelname – jullie waren opnieuw geweldig, ook de supporters, die massaal aanwezig waren, waren groots! Er rest ons één heel diepe buiging voor jullie allemaal!

Het was een geweldige 25e editie, om niet snel te vergeten! Met dank aan iedereen – de duikers voor hun heldenmoed, het publiek voor hun enthousiasme en vooral het plezier dat zij met zich meebrachten, de dweilband voor de gezelligheid die ze bracht! Alle vrijwilligers, hulpverleners en sponsoren – dank, dank, dank!  Het strand is weer vrij, de oranje mutsen drogen tussen de handdoeken… volgend jaar op 1 januari 2024 om 15.00 uur duiken we opnieuw! Kan je niet zo lang wachten… morgen is het strand en de zee er natuurlijk opnieuw voor jou!

WhatsApp_Image_2023-01-01_at_19.15.10.jpeg

Beste  Duikers !! 
Westenschouwen,   11-12-2022

Nog minder dan 3 weken voor de duik. De voorbereidingen zijn in een laatste fase. Ondertussen stromen de aanmeldingen binnen. Het winterweer kondigt zich aan, het nieuwe jaar gluurt om de hoek. We staan allen te trappelen om aan de start te kunnen verschijnen. Jullie uiteraard ….  , maar wij zijn ook blij dat het prachtige evenement weer doorgang vindt.
Wij lopen keurig voor op het draaiboek. Nu moeten we het overlaten aan de natuur. Het zal eb zijn, dus jullie hebben een lange rechte aanloop naar de zee! Onder het genot van de live muziek zullen we jullie warm houden totdat het startschot gelost is. Daarna kunnen jullie het oude jaar wegspoelen in het koude Noordzeewater, en als BIKKEL weer terug rennen.
De erwtensoep van supersponsor UNOX wordt warm geserveerd op het strand en samen met jullie is het feest helemaal compleet.
Nog 1 ding !!  Kom zoveel mogelijk op de fiets!, Kom je van ver.... neem dan je fiets mee, of laat je eerst afzetten !       15.00 h is het startschot.

 

Beste allen,

We zijn weer een jaar verder.
Wederom is de aanvraag voor een evenementenvergunning bij de gemeente ingediend.
We gaan er van uit dat de 25-ste duik op 1 januari nu wel doorgaat.
2 achtereenvolgende jaren kon het evenement niet doorgaan door corona.
Voor corona is nu veel preventie en we zijn één geworden met de maatregelen.
Bovendien snapt iedereen wat  er moet gebeuren om zo gezond mogelijk door de winter te komen.
We zijn gestart met de organisatie en gaan de vrijwilligers verenigen voor een gezellig duikfeest.

leen info

flyer 2023


25e editie op 1 jan 2022 gaat helaas niet door

Beste duikers, vrijwilligers en iedereen die de Nieuwjaarsduik Westenschouwen een warm hart toe-draagt.
We hebben de organisatie wederom stopgezet.

Nog 6 weken voor het friste begin van het nieuwe jaar hebben we het moeilijke besluit genomen.
In de aankomende winter, waarvan de aanloop er niet best uit ziet, valt het dubbeltje de verkeerde kant op. De teleurstelling is groot, maar we hopen dat er begrip is.
Het heeft geen zin om te wachten tot de overheid zegt dat het niet mag. Wij kunnen zelf wel bedenken dat het niet kan !
Met de mensenmassa die we verwachten, kunnen we nooit aan alle voorwaarden voldoen voor een veilig verloop van de duik. De verantwoording is simpelweg te groot.

Net als vorig jaar roepen wij u op , niet zonder veiligheidsmaatregelingen een privé duik te nemen.
De organisatie van de nieuwjaarsduik zorgt Uw veiligheid tijdens de duik. Denk aan alle hulpverleners en materialen die we daarvoor regelen. Deze zullen niet op de stranden aanwezig zijn.
Vanuit de nieuwjaarsduik organisatie wensen wij U allen fijne feestdagen, een prettige jaarwisseling en een heel gelukkig en gezond nieuwjaar toe.

Uiteraard gaan we direct starten met organisatie van de 25 editie die op 1 januari 2023 om 15.00 uur gehouden zal worden.

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur van stichting nieuwjaarsduik Westenschouwen,

Leen Rademaker


NIET DOEN

Wij waarschuwen 'wildduikers' voor gevaarlijke sprongen in de koude zee. Het organiseren van een veilige nieuwjaarsduik is niet niks. Wij houden overal rekening mee om een veilige duik te organiseren.
Doe je het toch, riskeer je gevaar voor je zelf en voor anderen.

ER IS GEEN REDDINGSBRIGADE, GEEN EHBO POST, GEEN DEFIBRILATOR, GEEN VERVOER VAN EN NAAR HET STRAND ER ZIJN GEEN GEORGANISEERDE HELPENDE HANDEN, GEEN WARME SCHUILPLAATS. GEEN WARME DRANKEN OF EEN KOP SOEP !!

Wij adviseren, doe het niet. Het is een teleurstellende periode voor ons allemaal. maak het niet erger dan dat het al is.

Namens het bestuur.

niet doen

 

Geen Bikkel zonder Wikkel !!


Nieuwjaarsduik | Unox


Hier kun je de "UNOX wikkel" downloaden en printen voor de alternatieve duik !

Afgelasting 25ste editie van de Nieuwjaarsduik Westenschouwen.


Beste Nieuwjaarsduiker.

Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor de werkelijkheid. Er zijn teveel besmettingen. Reizende mensen brengen het virus naar alle uithoeken van Nederland. Dan zou het ook het prachtige strand van Westenschouwen kunnen bereiken, waar vorig jaar zo’n 3000 mensen bijeen kwamen.
13 oktober 2020 heeft onze premier bekend gemaakt dat alle evenementen zijn afgelast. Wij denken een terechte maatregel.

Voor jullie en voor ons een zure beslissing. Het feest gaat niet door, en niet zomaar een feest, nee het 25ste feest ! We hadden er zo op gehoopt…
Wij gaan onze pijlen richten op volgend jaar in de veronderstelling dat dan alles beter is. Alle voorbereidingen die we nu gedaan hebben vallen net als jullie niet in het water. Ze blijven overeind staan, en worden volgend jaar om deze tijd weer uit de kast gehaald. Dan gaan we er dubbel zo hard tegen aan.

Wij hopen jullie volgend jaar allen weer in het water te zien plonsen onder luid gejoel van de meegereisde mensenmassa.

Dus rest ons U allen een gelukkig en gezond 2021 toe te wensen. Neem uw maatregelen, blijf gezond en zorg goed voor elkaar.

Dus ! 1 januari 2022 15.00 uur stipt, strand van Westenschouwen de 25ste editie van de Nieuwjaarsduik Westenschouwen!

166 foto's

Prachtige foto's van de 2020 editie gemaakt door Petra Noordijke kun je HIER gaan bekijken.

Kijk ook eens op haar facebook pagina, daar staan nog veel meer mooie foto's van diverse evenementen.


24e Nieuwjaarsduik Westenschouwen 2020

Niet eerder waren 'al die oranje mutsen' op het puntje van Westenschouwen zo vanuit de lucht in beeld gebracht als tijdens deze 24e editie! Wat is er vanmiddag gedoken - de bibberkoude duik is door Theflyingtech vanmiddag in beeld gebracht via deze gemaakt.
Kijk goed, of je jezelf ziet - als teken van heldenmoed! 

880 duikers 24e editie 2020

1 januari 2020 – Vandaag was je ‘op het nieuwe jaarsfeestje’ één van de 880 duikers, die met heldenmoed om 15.00 uur een stijlvolle duik hebt gemaakt – groot en klein dook het ‘zes komma vijf graden warme’ water van de Noordzee in. Het was een duik zoals een duik hoort te zijn… nat in het water, droog op het land! Even voor drieën begon de menigte met de oranje mutsen zich warm te springen om na het startschot van Eddy Boot in beweging te komen naar het water, dat hier op hen wachtte. Een ijskoude wint zorgde ervoor dat de menigte ‘tegen de wind in’ het water in liep – als ware bikkels haakten jullie niet af maar gingen door tot het ‘bibberkoude water’ was bereikt. Het cordon van duizenden enthousiaste toeschouwers en vele kijkers zorgde ervoor dat het opnieuw een heldendaad was.

Bedankt voor jullie deelname – jullie waren opnieuw geweldig, ook de supporters, die massaal aanwezig waren, waren groots!

Het was een geweldige 24e editie, om niet snel te vergeten! Met dank aan iedereen – de duikers voor hun heldenmoed, het publiek voor hun enthousiasme en vooral het plezier dat zij met zich meebrachten, de dweilband voor de gezelligheid die ze bracht! Alle vrijwilligers en sponsoren – dank, dank, dank! Het strand is weer vrij, de oranje mutsen drogen tussen de handdoeken… volgend jaar op 1 januari 2021 om 15.00 uur duiken we opnieuw!

Kun je niet zo lang wachten… morgen is het strand en de zee er natuurlijk opnieuw voor jou!

Foto's van de editie 2020

Deze volgen zo spoedig mogelijk

Nieuwjaarsduik 2020 - 24e editie

Westenschouwen is op 1 januari 2020 de place to be - klokslag 15.00 uur! 
Op het strand van Westenschouwen kunnen de bikkels terecht om een traditionele nieuwjaarsduik te nemen. Je kunt natuurlijk op 1 januari een smoesje bedenken en heerlijk in je mandje blijven liggen, maar je kunt het jaar ook energiek starten!

Tegen de 880 bikkels doen mee aan de nieuwjaarsduik Westenschouwen

WESTENSCHOUWEN - Dik, dun. Verkleed als banaan of simpelweg in bikini. Doorgewinterde winterzwemmers en mensen van de impulsieve actie. Op nieuwjaarsdag, klokslag drie uur, duiken zo’n 900 bikkels eensgezind het water in tijdens de nieuwjaarsduik Westenschouwen.

(Bron PZC)

144 foto's

Foto's van de 2019 editie gemaakt door Petra Noordijke kun je HIER gaan bekijken

850 duikers

1 januari 2019 – Vandaag was je ‘op het nieuwe jaarsfeestje’ één van de misschien wel 850 duikers, die met heldenmoed om 15.00 uur een stijlvolle duik hebt gemaakt – groot en klein dook het ‘zeven graden warme’ water van de Noordzee in. Het was zo druk dat we in de file stonden om de zee in te kunnen! Het was een duik zoals een duik hoort te zijn… nat in het water, droog op het land! Even voor drieën begon de menigte met de oranje mutsen zich warm te springen op de muziek van LIAT om na het startschot van Margriet Bordui-Steur in beweging te komen naar het water, dat hier op hen wachtte. Tussen het cordon van overweldigend veel, en vooral enthousiaste toeschouwers en vele kijkers op de trap werd een ‘bibberkoude’ duik genomen.

Bedankt voor jullie deelname – jullie waren opnieuw geweldig, ook de supporters, die massaal aanwezig waren, waren groots!

Het was een geweldige 23e ditie, om niet snel te vergeten! Met dank aan iedereen – de duikers voor hun heldenmoed, het publiek voor hun enthousiasme en vooral het plezier dat zij met zich meebrachten, de dweilband voor de gezelligheid die ze bracht! Alle vrijwilligers en sponsoren – dank, dank, dank!  Het strand is weer vrij, de oranje mutsen drogen tussen de handdoeken… volgend jaar op 1 januari 2020 om 15.00 uur duiken we opnieuw! Kan je niet zo lang wachten… morgen is het strand en de zee er natuurlijk opnieuw voor jou!


Nieuwjaarsduik 2019 - 23e editie

Westenschouwen is op 1 januari 2019 de place to be - klokslag 15.00 uur! 
Op het strand van Westenschouwen kunnen de bikkels terecht om een traditionele nieuwjaarsduik te nemen. Je kunt natuurlijk op 1 januari een smoesje bedenken en heerlijk in je mandje blijven liggen, maar je kunt het jaar ook energiek starten!

166 foto's nieuwjaarsduik editie 2018

NJD 2018  klein 46Petra Noordijke heeft weer een heleboel geweldig foto's gemaakt tijdens de 22e Nieuwjaarduik. Je kunt ze HIER gaan bekijken. Petra bedankt. 

 

 

Met dank aan Petra Noordijke voor de bovenstaande video.


 


 

Nieuwjaarsduik Westenschouwen T-Shirt

Alleen te verkrijgen op het strand van Westenschouwen - het in Westenschouwen wereldberoemde Nieuwjaarsshirt, 23e editie! Koop hem op het strand en laat zien dat je een bikkel was (en bent) op 1 januari 2019!

1 shirt voor € 8 en twee stuks voor € 15!

Zwemfie - laat zien dat je een bikkel bent

Dit jaar gaan we al weer voor de 23e keer het zilte water van de Noordzee in op 1 januari! Het moment om je eigen ‘zwemfie’ te maken laat anderen zien dat je een bikkel bent en deel dit moment op je Facebook of Instagram.

Vrijwilligers gevraagd

De zee en het strand zijn er 24/7 – de Nieuwjaarsduik is er slechts één keer, juist, op 1 januari! Èn net op dat moment willen we vragen of JIJ ons wilt helpen! Want… zonder vrijwilligers is er gewoon geen duik! De grootste beloning is het feest dat we ’s middags hebben op het strand!
We zoeken voor de ochtend één of meerder soepkokers – voor de middag zijn we op zoek naar vrijwilligers om het strand aan te kleden! Help ons uit de brand!
Bij strenge vorst… ijshakkers gezocht, want dat water gaan we in ;-)

Wist je trouwens dat een duik niet zonder vrijwilligers kan – meld je daarom aan door een berichtje via facebook te sturen!