Starten...
Elk jaar wordt een bewoner vanuit het dorp Westenschouwen gevraagd om het startschot te geven. De eerste jaren van de nieuwjaarsduik heeft de oud-burgemeester van Burgh, de heer jhr. A. van Citters het startschot gegeven. Enkele jaren terug is er voor gekozen om 'rasechte' bewoners van het dorpje Westenschouwen het startsein te laten geven.  Dit jaar (2023) zal ....... met het geven van het startschot 'de menigte' wegschieten.

Inschrijven
Inschrijven is gratis en doe je bijvoorbaat van te voren via de link. Maar natuurlijk kun je als supporter alsnog besluiten een spontane duik te doen als je toch al op het strand staat te bevriezen en aldaar inschrijven.Trainingstips
De mensen die de afgelopen jaren al eens deelnamen aan een nieuwjaarsduik weten dat een serieuze voorbereiding het halve werk is. Hieronder enkele praktische tips van de oudgedienden;
 
Naar buiten
De meeste tijd van de dag brengen we door in heerlijk verwarmde kantoren, gebouwen en huizen. Dus de kou zijn we niet gewend. Ter voorbereiding op de duik moet je juist veel naar buiten. Maak een strandwandeling, ga joggen door de duinen of fiets door het bos. Je zult zien dat je van wat kou niet meer opkijkt.
 
·         Eet je fit
Om je perfect voor te bereiden op de Nieuwjaarsduik, moet je goed eten. Maak bijvoorbeeld eens een goeie stamppot. Het is voedzaam en je bouwt er de broodnodige reserves mee op. Mag het een graadje minder Geleidelijk wennen aan de enorme kou van de Hollandse wateren? Douche de komende dagen elke keer een paar graden kouder.
 
·         Vet goed!
De meeste mensen komen een paar kilo's aan tijdens de feestdagen. Die extra kilo's komen tijdens de duik juiste goed uit. Zwembandjes geven je extra energie en vergroten je uithoudingsvermogen. Smeren maar. Neem een voorbeeld aan de pinguïns. Zij hebben geen last van het ijskoude water door een vetlaagje. Smeer je dus royaal in met vaseline dan dringt de kou minder snel door in je lichaam
 
·         Warme extreempjes
Handen, voeten,neus en hoofd, alles wat uitsteekt krijgt het veel sneller koud. Zorg er dus voor dat je deze delen goed inpakt. Gelukkig krijg je deze officiële duik de officiële nieuwjaarsduik muts om je hoofd mee warm te houden. Draag verder handschoenen, oorwarmers en trek warme schoenen aan die je voeten na de duik weer snel op temperatuur brengen.
 
·         Warming up
Zorg dat je lichaam voor de duik goed warm is, blijf dus op de kant goed in beweging.
 
·         After duik warming up
Na een verfrissende duik in het ijskoude water moet je zo snel mogelijk weer op temperatuur komen. Droog je goed af en trek snel droge en warme kleren aan.